În ultimii ani, numărul graficienilor moldoveni pasionați de desenul heraldic a scăzut considerabil. În consecință, elaborarea imaginii grafice la o stemă, un drapel, un însemn faleristic sau o piesă uniformistică în conformitate cu normele științifice, tradiția artistică și provocările desenului electronic contemporan a devenit o adevărată problemă pentru persoanele fizice și juridice care doresc să-și instituie simboluri publice.
În acest context, Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova – autoritatea națională care promovează politica de stat unitară în domeniul simbolurilor publice –, în colaborare cu Aparatul Președintelui Republicii Moldova, a organizat un Atelier de Artă Heraldică, având drept scop sensibilizarea tinerilor talente asupra principiilor, valorii și viitorului în țara noastră a acestei arte foarte specifice.
Atelierul a fost destinat elevilor de la liceele, colegiile și școlile de artă plastică din municipiul Chișinău, din clasele de liceu (X-XII), cu talent real în artele grafice și care ar putea să se specializeze în timp în desenul heraldic. La invitația organizatorilor au răspuns patru din cele șapte instituții solicitate: Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi” și Școala de Arte „Valeriu Poleakov”. Liceenilor de la aceste instituții de învățământ specializat li s-au adăugat doi elevi de la Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”, la insistența profesoarei Svetlana Dochina, cea care a organizat recent un concurs școlar pentru elaborarea stemei și drapelului liceului dat. În total, au participat zece persoane.
Atelierul de Artă Heraldică s-a desfășurat pe platforma Cabinetului de heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, în incinta palatului prezidențial, în zilele de 5-7 iulie 2022, între orele 13.30 și 16.30. Instruirea s-a făcut în limba română, iar materialele de lucru au fost oferite de instituția prezidențială și de Heraldistul de Stat al Republicii Moldova.
În prima zi de lucru, participanții au fost salutați la sosire de Sergiu Cotorobai, secretar general adjunct al APRM. A urmat o excursie prin incinta Palatului Președintelui Republicii și o pauză de ceai. La primul seminar, cu tema „Introducere în știința și arta heraldică”, Heraldistul de Stat Silviu Andrieș-Tabac a ținut o prelegere despre geneza și evoluția stemelor în timp și spațiu, despre consacrarea sistemului artei blazonului și despre elementele componente ale unei steme. Elevii au făcut cunoștință cu câteva tratate și volume de heraldică universală în diferite limbi din biblioteca Comisiei Naționale de Heraldică. Pentru acasă, participanții au primit sarcina elaborării unui ex-libris pentru biblioteca personală, cu utilizarea unor embleme reprezentative pentru identitatea personală sau familială, în genul grafică, alb-negru, maxim 90×90 mm.
Ziua a doua s-a desfășurat sub genericul „Introducere în desenul heraldic”. Același conferențiar a ținut o prelegere în acest sens, explicând particularitățile artei heraldice în comparație cu alte arte decorative, principiile regulatorii ale compoziției heraldice, evoluția în timp a stilului artistic heraldic. A urmat prezentarea și discutarea ex-librisurilor realizate în ajun. Ultima sarcină a zilei a cuprins elaborarea unei steme de familie proprii, prin procedeul armelor grăitoare. Pornind de la etimologia numelui de familie, stabilită prin studiu propriu cu o zi înainte sau sugerată de formator, la prima etapă participanții au trebuit să găsească o emblemă potrivită ca armă grăitoare și s-o deseneze, urmărindu-se stilizarea și buna amplasare într-un scut heraldic standard a mobilelor heraldice. La cea de-a doua etapă, elevii au primit un scut standard, timbrat de coif și lambrechini, urmând să completeze timbrul cu burlet/coarnă și cimier personalizat. Acasă elevii au definitivat stema personală/familială și au colorat-o.
Tema zilei a treia de lucru a fost „Heraldica Republicii Moldova”. La prima oră, Heraldistul de Stat a ținut o prelegere introductivă la subiect, după care Mariana Șlapac, președintele Comisiei Naționale de Heraldică, și-a împărtășit experiența proprie de desenator heraldic, insistând pe bucuria actului de creație și în acest gen, care, de altminteri, pare foarte restrictiv și îngrăditor pentru libertatea artistului. A urmat prezentarea și discutarea stemelor finalizate de către elevi acasă. La ultima oră, participanții au încercat să rezolve o problemă reală cu care se confruntă Comisia Națională de Heraldică: elaborarea conceptului grafic a coroanei comunale de munte.
Elaborarea ex-librisului și a stemei personale sau de familie s-a desfășurat în regim de concurs. Lucrările au fost jurizate de Mariana Șlapac, Silviu Andrieș-Tabac, Angela Furtună (heraldist secretar în Cabinetul de heraldică) și Nicolae Nița (pictor heraldist în Cabinetul de heraldică). Toți elevii au fost premiați cu câte o carte de heraldică, oferită de Heraldistul de Stat.
La sfârșit, elevii au primit un certificat care atestă faptul participării, înmânat de președintele CNH, și câte un album de artă, oferit de consilierii Președintelui Republicii Moldova.
La buna desfășurare a lucrurilor atelierului au mai contribuit colegii de la Aparatul Președintelui Republicii Moldova Ștefan Țîbuleac, Jana Ciolpan, Elena Galkovski, Anatolie Țîganiuc și alții.
Atelierul de Artă Heraldică a fost gândit ca un eveniment cu caracter de popularizare și didactic. Sperăm că scopul lui a fost atins și că în timp sămânța pasiunii pentru știința și arta heraldică va încolți în inimile liceenilor invitați și va înflori, îmbogățind pe viitor Armorialul General al Republicii Moldova.
Rezultatele concursurilor:
– BANTUȘ Lev, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”: premiul I la ex-libris; premiul II la stema de familie;
– BATRÎNCEA Alexandra, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”: premiul III la ex-libris; premiul II la stema de familie;
– BOTNARU Mihail, Școala de Arte „Valeriu Poleakov”: premiul III la ex-libris; premiul I la stema de familie; mențiune la propunerea pentru coroana comunală de munte;
– BRIJATÎI Alina, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”: mențiune la ex-libris; premiul II la stema de familie;
– CÎRPALĂ Eros, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Ion și Doina Aldea-Teodorovici”: premiul III la ex-libris; premiul III la stema de familie; mențiune la propunerea pentru coroana comunală de munte;
– DEMCENCO Vladislava, Liceul Academic de Arte Plastice „Igor Vieru”: mențiune la ex-libris; premiul I la stema de familie;
– GUTIUM Mihail, Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”: premiul II la ex-libris; mențiune la stema de familie;
– POMETCO Mihail, Liceul Teoretic „Alexandr Pușkin”: mențiune la ex-libris; mențiune la stema de familie;
– STRUȚ Gheorghe, Liceul Teoretic cu Profil de Arte „Mihail Berezovschi”: premiul I la ex-libris; premiul III la stema de familie;
– TÎRGOLA Aurica, Școala de Arte „Valeriu Poleakov”: premiul II la ex-libris; premiul II la stema de familie; mențiune la propunerea pentru coroana comunală de munte.
Silviu Andrieș-Tabac,
Heraldist de Stat al Republicii Moldova