La 27 iunie 2023, s-a stins din viață artistul plastic Simion Odainic, autorul distincțiilor de stat ale Republicii Moldova, instituite în 1992, precum și al altor valoroase însemne faleristice și heraldice înregistrate în Armorialul General al Republicii Moldova. 

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din 1980, a fost unul dintre membrii-fondatori ai Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova (1995), membru al Federației Internaționale a Artiștilor-Medalieri (FIDEM) cu sediul la Paris (1998) și al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici (2004).

Simion Odainic s-a născut la 1 septembrie 1938 în satul Alexeevca (cătunul desființat Nazarovca), județul Lăpușna, Regatul României, actualmente în raionul Ungheni. Autodidact cizelat prin propria experiență, a fost atras de artele plastice din copilărie și și-a păstrat de-a lungul anilor pasiunea pentru pictură și prelucrarea artistică a metalelor, lemnului și a altor materiale din viața cotidiană.

Evoluția sa creatoare a fost reflectată plenar în cadrul expozițiilor reprezentative de grup și personale din țară și de peste hotare – în România, Franța, Portugalia, Turcia, Polonia, Ucraina, Federația Rusă, Republica Moldova. Cunoscut departe de hotarele țării, Simion Odainic s-a prezentat ca un artist plastic de înaltă ținută profesionistă, aflat într-o permanentă perfecționare a actului de creație.

Aportul regretatului Simion Odainic la elaborarea însemnelor heraldice, vexilologice și faleristice noi, inclusiv a Colanului Președintelui Republicii Moldova, precum și la crearea primelor norme artistice atingătoare de heraldica și faleristica națională, au constituit repere importante în promovarea și dezvoltarea politicii de stat unitare în domeniul simbolurilor publice în țara noastră.

Realizările impresionante ale reputatului artist Simion Odainic au fost recompensate cu numeroase diplome și premii de prestigiu, dar și prin conferirea unor înalte distincții de stat: Titlul onorific „Maestru în Artă” (1996), Medalia „Mihai Eminescu” (2000), „Ordinul de Onoare” (2004), „Ordinul Republicii” (2019).

Exprimăm compasiune familiei, apropiaților, prietenilor, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit ca om și ca personalitate artistică de excepție pe Simion Odainic.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Simion ODAINIC (* 1 septembrie 1938 – † 27 iunie 2023)