Duminică, 26 noiembrie 2022, la Cimitirul Central din Chișinău a avut loc o ceremonie solemnă de comemorare a compozitorului Alexandru Cristea (* 13 decembrie 1890, Chișinău; † 26 noiembrie, 1942, Chișinău), autorul muzicii imnului „Limba noastră”. Evenimentul s-a desfășurat la mormântul nobilului adormit în această zi acum 80 de ani, la inițiativa cercetătoarei Maria Vieru-Ișaev, autoarea unei prime monografii biografice asupra vieții și operei compozitorului.

După intonarea imnului „Limba noastră” de către corul bisericii „Sfânta Treime” din Chișinău, părintele Viorel Cojocaru, asistat de alți preoți, a oficiat un parastas în memoria preotului Alexandru Cristea și a preotului Mihail Berezovschi, al cărui mormânt se află alături. Coliva a fost oferită de maicile mănăstirii din satul Sireți.

Printre participanți și vorbitori s-au remarcat poetul Ion Hadârcă, istoricul Ion Negrei, compozitorul Constantin Rusnac, cercetătorii Silvia Grossu, Vasile Malanețchi, Maria Vieru-Ișaev și alții. Instituția prezidențială și Comisia Națională de Heraldică au fost reprezentate de Heraldistul de Stat al Republicii Moldova, care a depus și un buchet de crizanteme galbene din partea Societății de Genealogie, Heraldică și Arhivistică „Paul Gore”.

Comemorarea compozitorului Alexandru Cristea