Editura „Cartier” din Chișinău a scos recent de sub tipar două cărți ale marelui heraldist francez Michel Pastoureau (* 17 iunie 1947, Paris). Ambele apar în colecția „Cartier istoric”, în traducerea realizată de poetul Emilian Galaicu-Păun, cavaler al Crucii „Meritul Heraldic” a Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

Prima – „O istorie simbolică a Evului Mediu occidental” – reprezintă ediția a doua a traducerii apărute în 2004 și epuizate în scurt timp, revizuită și corectată cu această ocazie.

A doua – „Regele ucis de-un porc. O moarte infamă la originea emblemelor Franței” – este o apariție în română în premieră, fiind tradusă după ediția-princeps scoasă de editura pariziana „Seuil” în 2015.

Editura „Cartier” și-a declarat intenția de a reedita în curând și celelalte trei volume publicate anterior („Ursul. Istoria unui rege decăzut” [2007], „Albastru. Istoria unei culori” [2006], „Negru. Istoria unei culori” [2012]) ale aceluiași autor și de a negocia traducerea altor opere de Michel Pastoureau. Având în vedere scopul dat, pictorul Vitalie Coroban a realizat o copertă de serie nouă pentru aceste cărți de heraldică. Salutăm cu căldură această intenție și sperăm că seria culorilor va urma cu traducerea celorlalte trei volume: „Vert. Histoire d’une couleur” (Paris: Seuil, 2013); „Rouge. Histoire d’une couleur” (Paris: Seuil, 2016); „Jaune. Histoire d’une couleur” (Paris: Seuil, 2019).

Prezentarea noilor apariții editoriale a demarat cu lansarea online, în ziua de luni, 18 aprilie, pe pagina facebook a Editurii „Cartier” și pe pagina Librăriilor „Cărturești”.

Va urma o semnalare la cel de-Al XVI-lea Simpozion de Heraldică, care se va ține la Chișinău, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în ziua de 27 aprilie 2022, apoi o prezentare pe viu în cadrul librăriilor editurii „Cartier” din Chișinău.

Două cărți noi de Michel Pastoureau în limba română