Președintele Comisiei Naționale de Heraldică, Corneliu Popovici, a adresat mesajul de felicitare al președintelui Igor Dodon cu ocazia jubileului de 30 ani de la aprobarea Legii nr.337-XII din 3 noiembrie 1990 cu privire la Stema de Stat a Republicii Moldova, care este un simbol oficial major al suveranității şi independenței, al unității şi indivizibilității statului nostru. Având origini în îndepărtatul secol al XIV-lea, Stema de Stat exprimă continuitatea heraldică și spirituală cu vechea Țară a Moldovei.

Momentul solemn de astăzi reprezintă un prilej potrivit pentru a aminti că simbolica statală deține rolul primordial în educarea sentimentului de unitate, de crez şi idealuri comune. Este, totodată, un omagiu adus înaintașilor, dar și o veritabilă lecție de educație civică și patriotism pentru generațiile care vin, asigurând astfel legătura spirituală şi perpetuarea neamului nostru moldovenesc.

În semn de gratitudine pentru co-participare, a fost înmânată Diploma de recunoștință a Comisiei Naționale de Heraldică Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Agenției Naționale a Arhivelor, precum și mai multor prieteni susținători, ca Maria Ișaev, Eugen Belinschi, Varvara Buzilă, Marina Chilat, Petru Costin, Svetlana Dernovici, Alexandru Macovei, Daniel Racoviță, Valentina Rudâc, Leontina Vatamanu.

Organizată cu scopul de a prezenta simbolurile naționale oficiale ale Republicii Moldova și emblemele naționale complementare, expoziția are rolul de a populariza imaginea heraldică a țării noastre și este divizată în trei compartimente, dedicate simbolurilor naționale majore, simbolurilor naționale complementare și derivate și, unei țări care promovează cu succes și inspirație simbolurile sale naturale și culturale, Canada.

Vizitatorii sunt așteptați la Muzeul Național de Istorie a Moldovei în perioada 3 noiembrie 2020 – 31 mai 2021.

Fotografii de la deschiderea expoziției ,,Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova”, dedicată aniversării a 30-a de la adoptarea Drapelului de Stat și a Stemei de Stat ale Republicii Moldova și aniversării a 25-a de la instituirea Comisiei Naționale de Heraldică (poze de Miroslav Rotari).

Expoziția ,,Simbolurile oficiale și neoficiale ale Republicii Moldova”, 3 noiembrie 2020