În ziua de joi, 28 iulie, începând cu ora 14.00, în holul de la etaj al Muzeului Național de Istorie a Moldovei (Chișinău, str. 31 August 1989, nr. 121 A), a fost vernisată Expoziția „Întru răsplata meritelor… Distincțiile de Stat ale Republicii Moldova la cea de-a 30-a aniversare”, organizată de muzeu în colaborare cu Comisia Națională de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova.

La 30 iulie 1992, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 1123-XII cu privire la distincțiile de stat ale Republicii Moldova, prin care au fost introduse primele decorații proprii ale tânărului stat, implicat într-un război nedrept pentru apărarea independenței politice și integrității teritoriale. Urmând un concept minimalist, determinat și de urgența decorării eroilor luptelor de la Nistru, actul legislativ a prevăzut inițial doar două ordine („Ordinul Republicii” și „Ștefan cel Mare”), patru medalii („Meritul Militar”, „Pentru Vitejie”, „Meritul Civic”, „Mihai Eminescu”) și trei titluri onorifice („Meșter-Faur”, „Maestru al Literaturii”, „Maestru în Artă”). Acestea îl au ca autor și pictor pe maestrul Simion Odainic. Primul lot de distincții a avut ca primă sursă de inspirație stufosul sistem de distincții al URSS, parte a căruia au fost și titlurile onorifice ale RSS Moldovenești. Cea de-a doua sursă, mai ales în ceea ce privește denumirile unor decorații, a constituit-o elegantul sistem al distincțiilor Regatului României.

Ulterior, din necesități practice, prin completarea legii, au mai fost instituite alte cinci ordine („Gloria Muncii”, 1994; „Recunoștința Patriei”, 1994; „Ordinul de Onoare”, 2002; „Credință Patriei”, cu trei clase, 2004; „Bogdan Întemeietorul”, 2008), o cruce („Crucea Misiunilor Internaționale”, 2017), o medalie („Nicolae Testemițanu”, 2003) și patru titluri onorifice („Om Emerit”, 1994; „Artist al Poporului”, 2008; „Artist Emerit”, 2008; „Colectiv Artistic Emerit”, 2008). Pe lângă Simion Odainic, la elaborarea conceptului faleristic și artistic al noilor distincții au contribuit și alți membri ai Comisiei Naționale de Heraldică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. De asemenea, în trei decenii de existență, au fost instituite și câteva distincții de stat comemorative, în special cu caracter militar.

Legea distincțiilor de stat din 1992, care rămâne în vigoare până în zilele noastre, a constituit baza domeniului faleristic din Republica Moldova, a determinat direcțiile lui de dezvoltare și a prilejuit expoziția dată. În cadrul ei sunt etalate piese faleristice din fondurile Muzeului Național de Istorie a Moldovei, din colecțiile Cabinetului de Heraldică din cadrul Aparatului Președintelui Republicii Moldova, precum și din câteva colecții particulare (Daniel Racoviță, Ana Grițco, Ioan Negură, Anatol Durbală, Silviu Andrieș-Tabac). Un loc de frunte îl ocupă fotografiile realizate de Oleg Cebotariov, Iurie Foca și Dumitru Goncear.

Organizatorii aduc mulțumiri pentru sprijinul acordat domnilor Tudor-Radu Tiron și Emil Boboescu de la București, doamnelor Angela Erizanu, Nina Bordea și Tamara Tulbure de la Aparatul Președintelui Republicii Moldova, tuturor colegilor de la muzeu, în mod special domnului Victor Țoi, și celor de la Cabinetul de heraldică, care au contribuit personal la realizarea expoziției.

Expoziția de faleristică va dura până la data de 25 august 2022.

Expoziție dedicată aniversării a 30-a de la instituirea sistemului de distincții de stat ale Republicii Moldova