La 10 iunie sărbătorim Ziua Internațională a Heraldicii (fr. La journée internationale de l’héraldique; en. International Heraldry Day; ru: Международный день геральдики). Este ziua profesională a heraldiștilor de pretutindeni și ziua în care aceștia sunt celebrați de către admiratorii științei și artei heraldice.

Cu această ocazie, Comisia Națională de Heraldică urează multă sănătate și noroc tuturor posesorilor de însemne heraldice, vexilologice, imnice, faleristice și uniformistice, înregistrate în Armorialul General al Republicii Moldova – persoane fizice sau juridice – și urează succes tuturor celora care parcurg în momentul de față calea elaborării, adoptării sau înregistrării simbolurilor proprii.

La mai mult și la mai mare!

Bucuria mare heraldică a anului curent, 2021, este faptul că la editura „Cartier” se traduce excelenta lucrare a marelui heraldist francez Michel Pastoureau „Le roi tué par un cochon. Une morte infame aux origines des emblèmes de la France?” (Paris: Édition du Seuil, 2015), în care autorul își expune viziunea proprie asupra originilor stemei franceze. Cu această ocazie, editura reia seria de lucrări traduse din reputatul heraldist, urmând să iasă în curând de sub tipar o ediție revăzută a volumului „O istorie simbolică a Evului Mediu occidental”, reeditări ale celorlalte lucrări deja apărute la Chișinău și traduceri noi.

Heraldiștii moldoveni susțin întru totul deviza zilei lansată de heralzii canadieni: „Trăiască heraldica!” – „Vive l’héraldique!”.

Le roi tué par un cochon
Ziua Internațională a Heraldicii